Surinaamse schakers opgewassen tegen buitenlanders

De Surinaamse schakers hebben op dag 3 van de Srefidensi Chess Celebration bewezen opgewassen te zijn tegen de schaakmeesters uit het buitenland. Voormalig landskampioen CM Romario Sanches wist in drie opeenvolgende rondes respectievelijk IM Enrique Zavarce, IM Terry Farley en GM Silvino Garcia op een remise te houden. Fidemeester (FM) Viresh Giasi die in de eerste ronde verloor van de Barbadiaanse IM Orlando Husbands, herstelde zich door in de tweede en derde ronde door te winnen van respectievelijk FM Kevin Cupid en FM Jesus Guerrero.

Open klasse

Na 3 gespeelde rondes in de Open klasse gaan er 4 spelers met 3 punten aan kop. Titelverdediger Manish Ramjiawan, jeugdkampioen Pierre Chang, Gerrit Amatdarso en CM Anthony Drayton uit Guyana vormen de kopgroep in deze klasse. Zij worden op de voet gevolg door een zevental schakers die een half puntje minder hebben gescoord. De vierde ronde in deze klasse zal op vrijdagavond plaatsvinden. Ramjiawan zal dan tegen clubgenoot Amatdarso uitkomen, terwijl Chang het zal moeten opnemen tegen Drayton.

IMG 20171123 WA0001w IMG 20171123 WA0002w

IMG 20171123 WA0000w

De oude garde Wim Veer, Franklin Mungro en Etienne Koenders - in aktie in de Open groep.

Master klasse - ronde 4

In de vierde ronde kwam Sanches uit tegen landgenoot Suradj Hanoeman. Hanoeman, die landskampioen van Suriname werd in 2009, wist in deze speelronde een einde te maken aan de indrukwekkende ongeslagen reeks van Sanches. Giasi kwam in deze ronde uit tegen FM Ryan Harper uit Trinidad en Tobago. Ondanks een pion voorsprong in het eindspel koos Giasi eieren voor zijn geld en kwam remise overeen. Met dit resultaat staat Giasi na 4 gespeelde rondes als beste Surinamer op een gedeelde 4e plaats. De vijfde ronde in deze klasse zal op vrijdagochtend plaatsvinden. Sanches zal dan uitkomen tegen Kevin Cupid. De tegenstander van Hanoeman is Terry Farley en Giasi krijgt Woman Grand Master (WGM) Xiaobing Gu tegenover zich.

De wedstrijden in de Maste rklasse zijn live te volgen via www.srefidensichess.com en de pairings/ resultaten zijn na elke ronde online via www.chess-results.com online te vinden. In de openklasse resten er nog 4 rondes, terwijl in de master klasse nog 5 rondes afgewerkt zullen worden. De laatste ronde van beide klassen vindt op zondagochtend plaats. Na de laatste ronde zal er een Open Blitz toernooi door de Surinaamse Schaakbond georganiseerd worden. Hierna zal de prijsuitreiking in de verschillende klassen plaatsvinden.


Kind Regards/ Met vriendelijke groet,

Vishay Hardwarsing