De Nederlandse Grootmeester (GM) Sergei Tiviakov en GM Shanglei Lu uit China blijven domineren tijdens de vijfde editie van de Srefidensi Chess Celebration. Beide topschakers staan na 6 gespeelde rondes ongeslagen aan kop in de Master klasse. Ze worden in deze klasse op de voet gevolgd door de winnaar van de vorige editie GM Lazaro Bruzon, die een half puntje minder heeft gescoord. In de Openklasse staan na 4 gespeelde rondes Manish Ramjiawan en Pierre Chang met een volle 100% score aan kop.

Open klasse

Manish Ramjiawan die het schaaktoernooi vorig jaar won zal het in de vijfde ronde opnemen tegen jeugdkampioen Pierre Chang, die dit toernooi in 2014 won. De koplopers krijgen directe concurrentie van Immanuel Kromosoeto, WFM Kaithlyn Tjong Tjin Joe en u-14 jeugdkampioen Imaan Kalidjo die elk 3.5 punten hebben gescoord. Tjong Tjin Joe zal in de vijfde ronde tegen Kromosoeto uitkomen, terwijl Kalidjo CM Anthony Drayton uit Guyana als tegenstander heeft. De zesde ronde in deze klasse zal vanavond plaatsvinden.

Master klasse

De debuterende grootmeesters uit Nederland en China, Sergey Tiviakov en Shanglei Lu maken het titelverdediger Lazaro Bruzon uit Cuba erg moeilijk om zijn titel te prolongeren in deze klasse. De voormalige jeugdwereldkampioen Shanglei Lu komt in de zevende ronde uit tegen landgenoot WGM Xiaobing Gu. Tiviakov zal het in deze ronde moeten opnemen tegen IM Enrique Zavarce uit Cuba. Suradj Hanoeman is in deze klasse de beste Surinamer en wist na 6 gespeelde rondes 3 punten te scoren. Hanoeman neemt het in de zevende ronde op tegen WGM Altan-Ulzii Enkhtuul uit Mongolie. Vanavond zal in deze klasse de achtste ronde gespeeld worden.

De laatste ronde in zowel de open als de masterklasse zal in de ochtend van zondag 26 november worden afgewerkt. Het toernooi wordt georganiseerd in het voormalig CFEO aan de Jamaluddinstraat. Voor de prijsuitreiking zal er speciaal voor alle schakers een snelschaaktoernooi in de middag georganiseerd worden. Hierdoor worden ook de schakers in de Openklasse en anderen die niet aan dit toernooi hebben geparticipeerd in de gelegenheid gesteld hun sterkte te meten tegen de schaakmeesters in de mastersklasse.

Kind Regards/ Met vriendelijke groet,

Vishay Hardwarsing